Hoe het begon

Morse in doosHet begon allemaal met Morse, mijn eigen Airedale Terriër. Nadat hij enkele keren was aangevallen door een grote Anatolische Herder was hij zijn vertrouwen in andere honden compleet verloren. Het probleem werd dermate groot dat hij niet meer in de buurt van andere honden te vertrouwen was. Bij de minste aanleiding ging hij in aanvalsmodus. Op een normale manier les volgen of zelfs maar samen met andere honden wandelen zat er niet meer in.

Dat mocht ik Morse niet aandoen. Ik moest en zou een oplossing vinden. Vele boeken, cursussen en lezingen later was het voor mij een uitgemaakte zaak. Ik kon Morse zijn probleem enkel oplossen als ik me gedroeg als een goede leider. Een leider die zelf de beslissingen neemt die voor zijn roedel belangrijk zijn, en dit op een kalme en assertieve manier, met andere woorden op een duidelijke manier, zonder opwinding. Zo is het voor de hond heel gemakkelijk op een kalme en onderdanige manier zijn leider te volgen en niet tegen wil en dank leider te moeten zijn. Het resultaat is een hond in balans.

Deze aanpak werkte bij Morse zo goed dat hij met sprongen vooruitgang boekte. Binnen de kortste keren kon hij terug onaangelijnd les volgen of wandelen (zelfs met zijn grootste vijanden van vroeger naast hem). In groep reageerde hij terug op een totaal andere manier, omdat hij wist dat hij niet zelf meer de beslissing diende te nemen, maar steeds op zijn baasje kon terugvallen. Hij hervond zijn vertrouwen in andere honden, maar ook de andere honden vertrouwden hem terug, en dat maakte zijn leven zoveel aangenamer.

De resultaten die ik door deze aanpak met Morse boekte bleven niet onopgemerkt. Steeds vaker werd mij gevraagd uitleg te geven over de manier waarop ik dit had bereikt en kwamen mensen mij om raad vragen over hoe ze een probleem bij hun eigen hond konden oplossen. Eerst waren dat mensen van de club waar ik les geef maar stilaan kreeg ik ook vragen van andere mensen om te helpen hun problemen op te lossen. Op deze manier kwam alles in een stroomversnelling terecht. De mond aan mond reclame deed zijn werk. En het dient gezegd dat het een grote voldoening geeft om al mijn hondenkennis te kunnen gebruiken om baasjes en honden te kunnen helpen.

Hondjes samen